Гостоприемният офис


All Senses 

Срещата с едно пространство би могла да промени един човек и живота му, така както срещата с друг човек. Важи и за работното пространство. Начинът, по който то те приема и те кара да се чувстваш, създава тънката разлика  между успешния и неуспешния офис. Как ще наречем това качество на работното пространство – приятелско отношение или гостоприемство– е въпрос на избор. Обикновено свързваме гостоприемството с хотелите, но офисът в модерното и ориентираното към бъдещето разбиране за него, е невъзможен без това. Гостоприемството „изважда“ най-доброто от човека, кара го да се чувства уютно (жалко, че и тази безценна дума се е превърнала в клише), дава храна на всичките му сетива, създава му чувство за смисъл. В предишната тема на месеца „Разпределяй и владей“ очертахме 10-те типове зони, които в различни конфигурации съдържа пространствения пачуърк на успешния съвременен офис. Всяка от тях би трябвало да влияе по различен начин на сетивата и с различен механизъм да създава чувство за уют.

Гостоприемният офис 1309

Офисът на Fosbury & Sons в Брюксел. Архитекти Going East.

Ваканционни паралели 

Докато есента настъпва и все повече позлатява дните ни, приятно е да си припомним ваканционните дни и много успешната формула на гостоприемството в един гръцки хотел във Вурвуру – Ekies All Senses. Какво общо има точно този хотел с офис пространството, ще кажете вие. С офис пространството нищо, но с идеята за разпределението и зонирането, с идеята за създаване на различни „сцени“, които вдъхновяват и „режисират“ различни поведения, с идеята за непринудеността, с която дизайнерските класики естествено получават драскотините на дните и небрежно съжителстват с местни традиции, с идеята за вдъхновяващата свобода – този хотел е прекрасен пример как би могло и едно офис пространство да постига и изявява своята гостоприемност в съвкупността си от различни зони. 

Гостоприемният офис 1310

Подслон под къщата в дървото. Ekies All Senses дизайн хотел в Гърция.

В залива на емоциите 

Хотелът Ekies е своеобразен колаж от зони с различна степен на изолираност и социалност, плавно преливащи пространствата вън-вътре, перфектно съобразени с различните конфигурации от различен брой хора и перфектно съжителстващи една с друга. Едно е въздействието върху сетивата, ако прекараш утрото на терасата с джакузито на Penthouse Suite– радваш се едновременно на изолираност, фантастична гледка отвисоко и отворени перспективи към залива и островите, с усещането, че се рееш сред лазура. Друго е въздействието, ако си край частния басейн на Evergreen Suite, чувстваш се уютно и интимно закътан в малкото пространство зад преградите от рогозки, които шарят със сенките си средиземноморския под в синьо и бяло (дори този детайл носи сладост и блаженство). И съвсем друго е усещането, ако си край басейна на хотела – различно нюансирана зона, по-отворена и по-социална. Различни са емоцията и уютът и когато вечеряш в Bubo Restaurant, в Treehouse Restaurantили on the beach (трите опции се предоставят от хотела). Трите варианта ангажират по различен начин сетивата и насочват емоцията по различни пътища – дали към блюдото, дали към плисъка на морето и мекотата на пясъка, дали към фенерите, просветващи като светулки в клоните на дървото. По подобен начин Дневната, Резервоарът за мисли, Кметството, Подслонът, Военната зала и т.н … или зоните в съвременния офис с различна степен на изолираност и социалност и за различни конфигурации от хора би трябвало да ангажират всяка по различен начин сетивата и емоцията и оттам да активират по различен начин креативността.              

Гостоприемният офис 1311

Spring Place, Beverly Hills - споделено работно пространство. Архитекти wHY Architecture.

Stay hungry, stay foolish

Офис на IT компания. Собственикът, човек с опит и познания за дизайна, избира автентично индустриално пространство, бивша печатница, сурово и изразително, за седалище на своята компания. Той осъзнава богатството, което носят пластовете минало при взаимодействието им със съвременния дизайн, както и въздействието им върху емоционалността и креативността. Стъклени, подвижни витрини правят новото зониране. Мебели на знакови брандове изграждат различните кътове с нюансирана атмосферата – от делова до небрежно артистична и бохемска. Диалозите между суровото пространство, комфорта на мебелите, красотата на предметите на дизайна и пестеливо просветващите следи от миналото (открити под свалените обшивки от гипсокартон и сред купищата вехтории, останали от някогашната печатницасъздават характерната емоция и топлото човешко гостоприемство на този модерен офис. То е допълнено от ароматите на хубаво кафе и сурови ядки, естествената красота на цветята и плодовете във фруктиерите, простата свежест на стъклените кани с пречистена чешмяна вода (заедно с всичко друго, те са и метафора на минималистичната визия и нейното живително въздействие върху духа и тялото). Цялото това надграждане – от извеждането на миналото на пространството до стъклените кани с прясна вода – мята фина емоционална мрежа и превръща този офис в хъб на креативността и на приятелското отношение. 

Гостоприемният офис 1312

Старо и ново - контраста прави синергията. Работни столове - Arper Kinesit.

Life etc.

Офис на издателство. Изборът на работните маси и столове показва добри познания за ергономията, комбинирани с безупречен вкус за дизайн. Разпределението на зоните следва старата пространствена конфигурация (къщата е паметник на културата с голям двор в сърцето на града)и комбинира съвременни мебели от емблематични брандове с акценти антики. На такова място чувството за гостоприемство се подхранва естествено от купищата албуми и книги за дизайн, архитектура и мода, които отрупват етажерките и бюрата. Но не е само това. Картини и пластики на български художници и небрежно подпрени край стените принтове от световни музеи засилват онази невидима, но безценна, въздействаща на всички сетива и чувства атмосфера, която прави от офиса успешно креативно място. Дворът, оазис с огромни дървета, е структуриран като проекция на редакцията под открито небе – върху голямата дървена платформа са оформени различни кътове – по-изолирани или по-социални, за самостоятелна работа или за работа в екип. С лекота тези кътове могат да се конфигурират по различни начини, съответстващи на моментните работни нужди, както и пространството да се превърне в място за събития или парти. Като се добавят букетите от прясна лавандула, голямата дървена кутия с различни видове чай, екзотичният порцеланов сервиз и кашпите със зелени растения офис концепцията придобива своята емоционална зрялост и завършеност. Тези детайли придават ново звучене и на пространството, и на дизайна в него. И вдъхновяват за работа.   

Гостоприемният офис 1313

Офисът на KickStarter разполага много зелени външни пространства и естествена светлина.

Гостоприемният офис 1314

Welcome worklovers!

За да обобщим всичко казано по-горе - съвременният офис би приветствал с добре дошли  своите обитатели, ако умелото разпределение на пространството е комбинирано със специално внимание към онези пластове и елементи, които създават емоционални връзки,   положителни усещания, чувство за радост и уют. Това може да са връзките с миналото на сградата, произведенията на изкуството, декоративните обекти(от Arper, Lasvit, Skultuna, Bosa Trade, Kartell, Zieta и други), изненадващите дизайнерски акценти (контрастиращи като стилистика, притежаващи подчертано арт или екстравагантно звучене – от KnollStudio, Walter Knoll, Carl Hansen, Finn Juhl, свежите цветя във вазитеи фруктиерите с плодове, каната с пречистена чешмяна вода… Защото гостоприемството не е ценност само за хотелите, а за всяко пространство, което иска да привлече,задържии вдъхнови талантите. А не е ли това най-важното за един офис?  

Ако искате да получавате повече интересни новини за дизайна, който прави живота и бизнеса по-добри, моля споделете вашия имейлНие ще се погрижим за останалото.