„Автоматично регулиращият силата на облягане стол, с проектно наименование IQ chair, мисли за нас и нашето добро, без да се налага ние да мислим за стола“, казва легендата в дизайна и в модерната ергономия Нийлс Дифриент.

Със създаването на концепцията за Freedom– платформата за автоматично откликващия стол, той революционизира мисленето за комфорта на седенето. Във времето когато професионалният път на съоснователя на нашия шоурум Лъчезар Цветанов е свързан със световния лидер в ергономичните офис решения Humanscale, той е имал безценния шанс да работи и с Нийлс Дифриент. Затова надникнахме в записките на Лъч и извадихме няколко мисли на Нилс, които помагат да фокусираме погледа си към дизайна и Негово величество стола:

Чувство за дизайн с Нийлс Дифриент 2408

Нийлс Дифриент е дизайн легенда и неуспорно един от основателите на офис ергономията.

Столовете не са просто допълнение към обзавеждането на офиса.


IQ столът е създаден за професионалисти, които познават своето тяло и се грижат за своето здраве. Те са наясно, че с такъв стол се поддържат и добрата кондиция, и добрата ефективност. 


Подходът към стола, който използваме в продължение на часове, трябва да е като към спортната екипировка - да познаваме в дълбочина неговите възможности и как те ни осигуряват защита, комфорт и максимални постижения.

Чувство за дизайн с Нийлс Дифриент 2409

Нийлс в прототипа на Jefferson Chair - концепция за работен стол от края на 80-те, която цели да редуцира напрежението от работа в седнало положение.

75%-80% от времето имаме нужда поддръжка на гърба. Пълното разбиране на възможностите и стойността на IQ стола позволява да си осигурим оптималната поддръжка и динамичното взаимодействие с него, без да се налага да мислим за това.


Всеки дизайн трябва да елиминира онези настройки, които не са принципни. По тази причина автоматичните настройки са необходими.


Целта на дизайна е да избягва концентриране на напрежение в определени точки. Нещо повече – дизайнът трябва да допринася за максимално разпределение на тежестта. Това се търси в конструирането на седалката и облегалката на добрия стол.

Чувство за дизайн с Нийлс Дифриент 2410

Нийлс в работен режим в неговото студио в Ridgefiled, CT.

Аз мисля за стила и естетиката на продукта през цялото време, може би повече от много други дизайнери, защото го правя, притиснат от ограниченията на човешките фактори.


В човешкото съзнание чувството за комфорт се определя още от вида на стола, в този смисъл то е предопределено.


Добре конструираните подлакътници могат да облекчат с 20% концентрацията на тежест и напрежение в гърба. 

Чувство за дизайн с Нийлс Дифриент 2411

Нийлс и неговия стол Freedom. Двадест години по-късно продължава да е един от топ работните столове на пазара.

Най-добрите места за тестване на качествата на столовете са 24-часовия нюзрум или 24-часовия офис на някое полицейско управление.


От двете страни на  везната са цената на стола и цената на медицинските разходи по заболяванията, причинени пряко или косвено от нездравословно седене. Така се измерва огромното значение на здравословната работна среда.


 Офис столовете на Нилс Дифриънт и продуктите на Humanscale можете да намерите при нас в шоурума и на www.studionovo.bg

Чувство за дизайн с Нийлс Дифриент 2412