Критика на домашния офис

от Теодора Николова

Настъпи време, в което специалистите по ергономия да препоръчват дъската за гладене като работен плот с опции за височинно регулиране, в случай че не разполагаме с бюро с такава функция. Как да реагираме в такова време?

Няма нищо бедствено в това, щеше да е, ако сме насред океана и използваме същата дъска за спасителен сал. Но така или иначе ситуацията ни постави пред необходимостта да реагираме бързо и да сме пластични. Кое е това, което ще ни помогне да се справим най-добре, за да да сме ефективни и от къщи? В психологически аспект - да си изградим нови настройки, нови навици, нови принципи на работа? Във физически аспект - да комбинираме импровизирани с  доказано интелигентни решения на дизайна? Да, всичко това, заедно. Ето как.


Кой не обича офиса?!

Броени дни преди пандемията да превърне максимата home sweet home в home safe home, Gensler - световният архитектурен гигант визионер, излезе с редовния си report (линк към доклада), този път съсредоточен върху тенденциите в предпочитаното място за работа. Според доклада работещите се възползват от безпрецедентна автономия и степен на мобилност, но категоричен процент от тях предпочитат да прекарват работното си време във офиса, стига той да е интелигентно структуриран и осмислен. Причината - добре осмисленият офис дава позитивно отношение към компанията, вдъхновява за работа, отваря ясни перспективи към резултатите на собствения труд и на този на колегите, създава чувство за ангажираност и удовлетвореност. На втора позиция, веднага след офиса, в класацията на предпочитаните за работа места според доклада е работата от къщи, на трета и четвърта

– работата от coworking spaces и кафенета.

После обаче дойде вирусът с корона и окастри класацията. Остави само един фаворит – работата от къщи.

Критика на домашния офис 2321

Новият офис на CBRE в Амстердам, спечелил отличия за дизайн. Място за работа, отдих и успехи.

Work life vs. Personal life

Работата от къщи далеч не беше нещо ново, но статутът й на единственост и липсата на алтернатива ни изправи пред нова ситуация. Поставянето на личния ни живот и работата в едно физическо пространство изостри въпроса за границите им. Дизайнерското трио Alberto Lievore, Jeannette Altherr и Manel Molina, известни като Lievore Altherr Molina, студиото, което от години създава продукти за Arper, често са дискутирали с екипа на компанията, че няма ясна граница между това къде свършва работата и къде започва личният живот. Да си припомним изразите „работя върху отношенията си с другите“ или „работя върху себе си“. Те ясно показват тясната обвързаност на двете неща. Фактът пък,  че вместо на реална маса, сега работим на огромна виртуална маса, дава безкрайни възможности за непрекъснато превключване между личен живот и делови живот. Те са неразделни. Когато обаче новата ситуация ги постави категорично в едно физическо пространство, тази неразделност се оказва до известна степен капан и за да не попаднем в него, е нужно да изградим по-ясна структура и по-ясно да дефинираме границите. А това има два аспекта – психологически и физически.

Don’t Worry, Be Happy

Мина повече от месец от началото на извънредната ситуация, успяхме ли вече да се настроим на режим „работа от къщи“? Осъзнавайки проблема, архитектурното бюро Foster&Partners направи нещо като пътеводител за работещи от къщи. Акцентите в него са прецизирано редуцирането на  информационния поток и приоритизирането задачите. Двете неща винаги са били важни, но в този момент особено. Както и правенето на конкретна програма за деня. За да блокираме външните стимули, слагаме слушалки на ушите и не забравяме да информираме хората, с които живеем, за нашата работна програма. Иначе няма как да очакваме от тях разбиране и „да не ни прекъсват“. И все пак предвиждаме вероятността някой от домашните да ни прекъсне в един момент и се настройваме да бъдем по-толерантни към това. Не забравяме, че да работим от къщи не означава да сме през цялото време “on”, нали? Трябва да можем да превключваме между двата режима – работен и неработен. И още – децата. Децата са най-прекрасният разсейващ фактор на света, но все пак разсейващ. Успяваме ли вече да създадем timetable с партньора си за поделяне на отговорностите и грижите към по-малките? А придържаме ли се стриктно към него? Може да се наложи да променим обичайния си работен график, но нали стана дума – ситуацията изисква да сме пластични, отговорни, дисциплинирани и да не забравяме все пак лекотата.

Критика на домашния офис 2322

Балансът работа-отмора е самия живот. "Връзки и контекст" - името на арт инсталацията в студиото на Lievore, Altherr и Molina.

Критика на домашния офис

Време е да погледнем критично на домашния си офис, така озаглави статията си списание Frame и представи достатъчно доводи за това, че ситуацията налага да подходим по-отговорно към него, а не да го крием с някой от виртуалните бекграунди на Zoom по време на виртуална конферентна среща. „Миналата година Forbes докладва, че работещите в офис прекарват средно по 15 часа седнали. Сега когато ситуацията съвсем скъси разстоянията, които изминаваме, и те са основно между леглото, кухнята и дневната, е задължително да помислим за това работното място не само да осигурява, но и да стимулира wellbeing“, заключава статията.

Естествено първата стъпка е да обособим въпросното работно място. Идеално е да е в близост до естествена светлина и по-далече от социалните зони в дома. В качеството си на експерти по ергономия, ние от Студио Ново знаем, че здравословното работно място е много повече от стол и бюро. Ето и нашите препоръки за изграждането на по-безопасна и същевременно динамична работна среда вкъщи.

Loveable Laptop

Всички сме привързани към този символ на нашето модерно номадство, но дългосрочната работа на него причинява много вреди. Свързаността на клавиатурата и на монитора не позволява да седим в естествена позиция с максимално прибрани до тялото ръце. Това води до натрупване на напрежение в раменете, сковаване на врата, болки в главата. Размерът на клавиатурата е по-малък, клавишите са по-сближени, което заключва китките също в неестествена позиция. Мониторът е ниско, а това води до прегърбване. Оптималното решението е външен екран, външна клавиатура и мишка. Само така можем да позиционираме отделните елементи ергономично. Клавиатурата центрираме спрямо тялото. Мишката поставяме отляво или отдясно, близо до тялото. Повдигаме лаптопа посредством стойка или върху купчина книги, така че най-горната линия текст да е на нивото на очите. Външният монитор или лаптопът трябва да са на една протегната ръка разстояние от очите, тъй като това в повечето случаи се доближава до фокусното разстояние на здравите очи. За осъществяване на въпросната конфигурация използваме поставка за клавиатурата, рамо за външния монитор, стойка за лаптоп.

Критика на домашния офис 2323

1.   Поставка за клавиатура В много аспекти това е най-важният елемент от ергономичното работно място. Без нея се протягаме към или изгърбваме над клавиатурата. В общи линии сякаш опитваме да се напъхаме в сако с няколко номера по-малко от нашия. Поставката за клавиатура  позволява да седим в ненапрегната здравословна поза, като дава възможност да разположим клавиатурата и мишката по оптималния спрямо тялото начин. Така добре конструираната подвижна клавиатурна система осигурява защита срещу карпално-тунелния синдром, болките във врата и гърба и други скелетно-мускулни увреждания. Водещият световен производител на такива системи е Humanscale.

2.   Рамо за монитор То е като рамото на приятел – услужливо и издръжливо. С него без никакво усилие коригираме височината на монитора и разстоянието между него и нас, което пък позволява естествена и здравословна поза на тялото ни, както и ни позволява да ползваме пълноценно пространството на бюро то си. Humanscale има перфектни разработки на този работен аксесоар. Резултатът са леки и надеждни модели с ултратънък дизайн, подходящи за плоски монитори.

3.   Стойката за лаптоп подобрява драстично комфорта на потребителя и намалява риска от дълготрайни увреждания, като подпомага заемането на ергономична поза, повдигайки  и отдалечавайки екрана на преносимия компютър. Идеална за целодневни работни места и домашни офиси, в които постоянно се използва лаптоп.

Критика на домашния офис 2324

Столът

Правилният е най-важното първо решение за повишаване на вниманието, кръвообръщението, комфорта и от там здравето. Самият Нилс Дифриент, бащата на модерната ергономия, казва: “Няма перфектен стол. Най-удобният стол е леглото“. Работата от къщи ни изкушава да четем тези думи съвсем дословно. Но не би трябвало, защото същият Нилс Дифриент създава и концепцията за интелигентния работен стол, разработена в моделите на Humanscale, които максимално се доближават до идеята за удобството. Въпросът за принципите на седенето и за това как да изберем най-добрия стол за работа сме разгледали подробно в отделна блог статия. Тук само ще напомним, че ако имаме вкъщи дори и не толкова интелигентен работен стол, той трябва да е отключен, за да промотира повече движение. Ако нямаме и седим на обикновен кухненски стол, ще трябва да го направим максимално удобен с подръчни материали. С възглавници можем да уплътним извивката в долната част на кръста и да осигурим по-добра ломбална опора (изключително важна за усещането за комфорт и здраве). С възглавници (или нещо меко) можем да коригираме и височината на стола. Тя трябва да е такава спрямо плота, че нивото на лакътя да е малко над нивото на плота, а предмишницата и дланта да са хоризонтално спрямо пода. Това позиционира най-естествено китката и предотвратява тендовагинит. При подобно „повдигане“ на стола обаче има опасност да отлепим ходилата от пода и да нарушим правилната - паралелна спрямо пода - позиция на бедрата. За да коригираме това, препоръчително е да използваме поставка за крака или купчина книги.

Критика на домашния офис 2325

Diffrient Smart стол на Humanscale. Сред най-добърите в класациите за работни столове за 2019.

Life is Light

Където и да работим  - край прозореца, на канапето, на бюро, на масата за хранене, светлината е особено важна. Както и това да имаме подходяща настолна лампа. Тя е задължителна за работата с екран, особено ако нямаме обилно количество дневна светлина или пък работим късно вечер. Стъпките към оптималното за нашия комфорт и ефективност осветление можете да проследите в блог статията ни ОСВЕТЛЕНИЕ. ЗДРАВЕ. УСПЕХИ. Тук само припомняме, че е добре да комбинираме светлина, идваща от настолна лампа, със светлина, идваща от амбиентно осветление (лампа на тавана, стоящи лампи), като с най-голям интензитет и възможност за регулация на осветлението (според промяната на нуждите) обаче трябва да е светлината от настолната лампа, тъй като непосредствената осветеност на работно място и работните документи са не само от голямо здравословно значение, но и от значение за околната среда. Повече за настолни лампи, можете да видите тук.

Критика на домашния офис 2326

С MUUTO Beam Light, можете да контролирате настолното и амбиентно осветление с лекота.

Разнообразието от работни обстановки

Темата е особено чувствителна в ситуацията на изолация. Дори идеалните пропорции на Давид на Микеланджело в един от колажите, дефилиращи из фейсбук, след карантината наподобяват формите на сумист. Значението на движението и начините да си го осигурим по време на работа разгледахме в блог статията ни СЕДНИ. СТАНИ. ПРОМЕНИ. ВЪЗСТАНОВИ. Добре е да променяме позицията на всеки час, защото нито седящото положение, нито стоящото е идеалното решение. Да се раздвижим из къщи, да излезем на балкона и просто да съзерцаваме гледката или да направим някое упражнение на въздух са все добри решения. Нека направим обзор на възможните работни обстановки в домашна среда, които биха разнообразили работния процес.

1.     Бар плота в кухнята Можем да го използваме за стояща работа по 10-15 минути на всеки час. Това ще стимулира кръвообръщението, което пък укрепва сърцето, и ще създаде чувство за ободряване. Но със стоенето също не бива да се прекалява.

2.     Канапето или фоьойла Работа за известно време от тях също би внесло разнообразие, но е препоръчително да внимаваме да поддържаме естествена позиция, да подложим възглавница на гърба, при лумбалната извивка, и ако слагаме лаптопа на скута си, да подложим нещо под него за изолация.

3.     Идеалните решения на дизайна в случая са бюрото с регулируема височина и подвижните платформи, които макар и по-ограничени като площ, позволяват да поставим на тях клавиатурата, мишката, евентуално тетрадка, и дават преживяването от това да смениш позицията и да поработиш стоейки. Бюрата са изключително удобни за експлоатация, тъй като плавно се пренастройват от положение за седяща работа към положение за работа изправен, без прекъсване на работния процес. Има варианти с механично и електрическо задвижване. Минималистичният им дизайн ги прави много лесно адаптивни към домашния интериор.  Платформите превръщат всяко неподвижно бюро в активно работно място, като дават възможност за преминаване от седяща в стояща позиция.

Осигуряват перфектна стабилност при набиране на текст, а минималистичният им дизайн осигурява дискретното им присъствие.

Критика на домашния офис 2327

Разнообразието от обстановки в домашна среда. Прoдуктите са от портфолиото на MUUTO.

Тихо, геният работи!

Едва ли някой се съмнява във важността на акустичния комфорт. Слушалките са решение, ако нямаме възможност да позиционираме работния си кът в обособено пространство. Леката музика в тях би могла да ни разграничи приятно от средата. Оптималните решенията на дизайна са леките акустични паравани, които шумоизолират и създават уютното усещане, че си се скрил на спокойствие зад тях. Те са вдъхновяващо предизвикателство за дизайнерите и затова разнообразието от модели при тях е много голямо. Привлекателни цветове и форми, плътни или ажурни конструкции, акустичните паравани се вписват в различни интериорни решения като декоративен акцент и освен че разделят пространството, като създават нова сюжетност в него, внасят и нова красива емоция.

When life serves you lemon

Това е най-употребяваната фраза напоследък. Никой не знае кога, но така или иначе то ще приключи. Никой не може да каже и доколко светът ще се окаже променен и доколко ще бъде израснал. Конкретно за работата от къщи обаче можем да кажем, че извънредната ситуация има и своите позитиви – от нея се научаваме как да се справим. И макар че, както показва докладът, хората обичат да работят в офиси и вероятно с радост ще се върнат в офисите, когато това приключи (самите офиси вероятно ще претърпят развитие), работата от къщи няма да спре. И сега е моментът да изградим навици и принципи, с които да можем да се справяме по-добре и в бъдеще.

Критика на домашния офис 2328

Стилните акустични пана SAHARA, направени от остатъците в производството на коркови тапи. Производител Abstracta.