ОФИСЪТ НА УСПЕХА или РАЗПРЕДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ

Значението на разпределената работна среда


Автор: Теодора Николова

Офисът на успеха или разпределяй и владей 1321

Музеят на бъдещето 

Ако сте били в Музея на бъдещетов Линц, по-официалното му име е Ars Electronica Center, видели сте зашеметяващата технологична експозиция. Нейната двойственост много точно онагледява двойствените тенденции в развитието и на офис пространството. Какво виждаме в Ars Electronica Center? Смарт дървени кутии, от които са изградени цели вътрешни стени, разделители, работни маси, столове. От една страна е тяхното съдържание - високата технологичност, от друга страна са техният материал и тяхната форма – натурални, семпли, отпращащи далеч в предтехнологичния етап. Ще съчетава ли бъдещето двете страни?       

Телескоп или компас 

За да видим бъдещето, ни трябва телескоп, за да стигнем до него - компас. Няма място за съмнение, че бъдещето ще е на глобалните мрежи, изкуствения интелект, биотехнологиите и бързо актуализиращото се знание. От една страна все повече ще се работи в информационни облаци, с виртуално споделяне на документи и виртуални телеконференции. От друга страна ще става все по-важно хората да се срещат физически, както са го правели в предтехнологичните периоди, за да улавят по-добре с нищо незаменимата човешка персоналност – тази, която ражда големите идеи. Ще се работи в различни екипни конфигурации за различни периоди от време и на различни места. Ето я двойствеността, подобна на тази в експозицията на Музея на бъдещето.   


Офисът на успеха или разпределяй и владей 1322

Войната за таланти 

Войната на компаниите за таланти ще става все по-изострена. А талантът, поради факта, че е с изострена индивидуалност, е като розата – с бодли и с изисквания. Компаниите ще трябва да осигуряват комфортни пространства за работа на своите таланти. Пространства, които са meeting points, привличащи стойностни хора. Ще се развива корпоративната култура. Възможността работещите да избират пространството и времето за извършване на дадена работа, ще води до по-висока ефективност – поколенията от милениума са с очаквания за все по-голяма свобода. Ще става все по-важно да се създава среда, покриваща както всички индивидуални нужни, така и нуждите на работата в екип. 

Работата е сън

Това не е случайна перифраза на Калдерон и неговата пиеса „Животът е сън“. Аналогията идва оттам, че работният процес съдържа в себе си стадии, подобно на съня. И подобно на съня, за да е ползотворен, трябва да има налични определени условия, които са различни за различните хора. Едни спят при шум, други – не, така както едни работят при шум – други не. И в двата случая много по-голям е процентът на тези, на които шумът пречи – и да спят, и да работят. Това, както и много други индивидуални специфики, трябва да се има предвид, когато се прави работно пространство.        


Офисът на успеха или разпределяй и владей 1323

Пространствен пачуърк 

Как офисът адекватно да отрази посочените по-горе тенденции, така че да осигури здраве, комфорт и ефективност на работещите в него и съответно просперитет на бизнеса и компанията? Отговорът е – с голямо разнообразие от зони – за индивидуална работа, за групова – формална и неформална работа, и за срещи. Съвременният офис трябва да предоставя уютни зони за комуникация, приканващи към релакс и споделяне на идеи, избор между различни като размери и сетинги конферентни зали, отворени работни острови за различни екипни констелации и разбира се, да разполага със свой комуникационен хъб – социалното сърце на офиса.  


Офисът на успеха или разпределяй и владей 1324

Офисен GPS  

За всяка компания, бизнес и екип нещата са индивидуални и конфигурацията от различни офисни зони би трябвало да отговаря на тази индивидуалност. Ето основните типове зони, които формират успешния, гледащ към бъдещето офис.  

ДНЕВНАТА напомня донякъде уюта на дома, отпуска, предразполага към релакс и неформална обмяна на мисли. Зоната се оформя с канапета, фотьойли, ниски маси, аксесоари, пуфове (от Arper, Bene, Carl Hansen&Son, Offecct, DePadova, Emeco, Magis)        


Офисът на успеха или разпределяй и владей 1325

РЕЗЕРВОАРЪТ ЗА МИСЛИ  е камерно място за концентрация или телефонен разговор. Звукоизолиращите панели тук са особено важни (от Offecct, Arper, Abstracta, Caimi SoundCloud, Bene NOOX Think Tank)    

ИНДИВИДУАЛНАТА РАБОТНА ЗОНА е класическата конфигурация от бюро и работен стол с най-високи ергономични показатели (от Humanscale & Knoll столове и ергонимични аксесоари, ICF, RENZ).   

СТУДИОТО е своеобразна зала за срещи, по-артистичен вариант на класическата конферентна зала (Bene Pixel, Arper Meety/Cross & Cila/ Catifa/ Duna, PLANK)  РАБОТИЛНИЦАТА, от нея би имало нужда например едно архитектурно или дизайнерско ателие  като място за срещи и изготвяне на прототипи или макети 

КМЕТСТВОТОе социалният хъб на офиса. Това е централна зона за неформален контакт. Тя по някакъв начин задава цялостния комуникационен стил. Може да е кафе зона с голям островен плот, който събира работещите, с удължена перспектива към гледката  

БИБЛИОТЕКАТА– „Библиотеката ще продължава да съществува: осветена, необитаема, безкрайна, съвършено неподвижна, изпълнена с ценни книги, безполезна, нетленна, тайнствена.“, пише Борхес във „Вавилонската библиотека“ и това описание няма много общо със зоната, за която говорим. Тя балансира бързия ритъм на отвореното работно пространство със спокойния си, камерен характер. Място е за концентрация и самообразоване. Може, но не е задължително,да има етажерки с книги и списания – ще внесат аналогова интелектуална сила и топлина, задължителни са масата, удобниятстол, добратасветлина и бързата интернет връзка.       


ПОДСЛОНИТЕ са камерни, уютни зони в общото пространство, едновременно приобщени и изолирани. Това са неформални кътове, които ни приютяват от „бурите“ (шума и движенията)на общото отворено пространство. Звукоизолиращ разделител или растителна преграда, два фотьойла и ниска маса са достатъчни за подслона     

КЪДЕТО И ДА Е – това са общи зони, стълбите например, които с някой пуф или възглавница също могат да се превърнат в места за съзерцание или релакс с чаша кафе или работа с лаптоп (нюансът ще е бохемски)  

ВОЕННАТА ЗАЛА – терминологично стряскаща, но във времето на война за таланти защо не. Това е конферентната зала, в която в по-формален характер се вземат важни за компанията решения и се чертаят стратегии (RENZ Star table system, Bene AL table system, ICF Una chair, Humanscale Liberty Conference cahir). 


Top Tips 

В заключение ще кажем, че…

Важно е връзките между тези зони да са пластични и да осигуряват лесна преконфигурация според моментните нужди. 

Хубаво е да се съобразяваме с тенденцията за намаляването на индивидуалните бюра за работа, разбира се там където спецификата на работата го позволява, за сметка на екипните зони, както и това, че по-малките и малките като площ зони са по-използваеми от големите. 

Специално внимание трябва да се обръща на преходните пространства – между тези за индивидуална и групова работа, като места за уединение и концентрация.  

При успешно изградена разпределена работна среда общата, необходима за комфорта на работата работна площ се намалява, така се пестят разходи и в същото време се постига по-висока степен на удовлетвореност и ефективност на работещите.