Постоянното временно

Ако през пролетта все още съзнанието ни – ту еуфорично, то сдържано, се адаптираше към промяната – преместването на работната среда от офиса вкъщи, то сега вече е узряло да види и да потърси дългосрочни решения на проблемите, родени от новата работна ситуация. В началото всички приемахме това като нещо временно – за месец-два. После ваканционният сезон разсея концентрацията ни върху работния процес. През последните един-два месеца отново фиксирахме локацията си и фокусирахме погледа си върху бизнес задачите. За да разберем, че много проблеми, отнасящи се до комфорта, здравето и продуктивността ни в домашния офис са останали неразрешени. 

Work-from-Home: The New Deal 2734

Елегантно вписан в домашния интериор работен кът с решения от Arper

Цената на продуктивността             

От 30 до 45 дни са нужни, за да си възвърнем предишните нива на продуктивност при замяната на офиса с дистанционна работа от къщи. Този важен извод е направен при специално проучване, изследващо в продължение на две години преминалите да работят от разстояние заради урагана Harvey. А ние успяхме ли в настоящата ситуация да си върнем продуктивността? И ако приемем, че това се е случило още по време на пролетната увертюра, то на каква цена е станало? Запазихме ли чувството си за здраве и комфорт, работейки от къщи? И ние, и децата ни, които при дистанционното обучение са поставени в ситуацията на офис работник, прекарващ целия ден пред компютъра.   

Трайна реорганизация

Ако в началото да работим с часове на кухненската маса или на канапето ни се струваше уютно, а да вкарваме в действие подръчни средства, за да си създадем някакъв комфорт, ни изглеждаше забавно, сега вече разбираме, че всичко това, отнесено към продължителен период е крайно неудобно, а схванатият врат, болезненият гръб, смъдящите очи, натежалата глава подсказват, че е и вредно. Затова колкото по-бързо направим необходимата реорганизация вкъщи, така че да осигурим място за ергономично конфигурирани работни кътове на членовете на семейството, толкова по-добре и за нас самите, и за резултата от работата ни. Казваме това, като прекрасно знаем, че принципно домът е бавно променяща се система, а квадратни метри често са проблем.   

Стратегията „счупен план“

Трудно се концентрираме без уединение. Когато не разполагаме със самостоятелна стая за всеки член на семейството, прилагаме стратегията „счупен план“. „Начупваме“ отворения план с разделителни акустични панели, завеси, етажерки или растения. Така разделяме зони за дигитален детокс от зони за работа. Можем да използваме и някои средства, осигуряващи изолацията в отвореното офис пространство – като столовете с високи облегалки например.     

Keep on moving  

Колкото и да свързваме собствения си дом с идеята за свобода, в него също забравяме да се движим, особено когато сме се концентрирали в работата. Затова работният ни кът трябва да е устроен така, че да асистира промяната на позицията. Това означава наличие на трите най-важни за ергономичния комфорт елемента – висок клас работен стол, бюро, за предпочитане с регулируема височина, и рамо за монитор. Различните апликации и римайндъри, следящи за редуването на времето на седене (40 минути) и времето в изправена позиция (15 минути), са също много полезни.  

Work-from-Home: The New Deal 2738

Ергономичен комфорт, конфигуриран с продукти на Humanscale

На чист въздух

Едва ли някой се съмнява, особено в сегашната ситуация, че качеството на въздуха е от първостепенно значение за чувството за здраве, бодрост и работоспособност. Оказва се, че проблемът с въздуха вкъщи е много по-голям, отколкото в модерните офис сгради. Ето защо е необходимо да сме активно ангажирани с проветряване, като следим това да става в най-облекчените откъм трафик часове. В градове, където въздухът е много замърсен, е хубаво да се инсталират и домашни въздухопречистватели. 

Хибридната кухня

Стана ясно, че за нормално протичащата дългосрочна работа от къщи е необходимо да създадем отделени ергономични работни конфигурации. Но поради дефицитът на площ настоящата ситуация довежда и до появата на хибридни пространства. Новата хибридност засяга най-вече дневната и кухнята. Като трайна тенденция се установява например това единият от столовете около масата за хранене вече да е висок клас работен стол, най-често на колелца, така че лесно да може да се отдалечи от масата при нужда.      

Work-from-Home: The New Deal 2740

Хибриден кът в интериорен проект на Guilherme Torres Studio

Светъл бизнес  

Светлината е от основно значение за домашният офис и продължителното пренебрегване на този факт може да има огромни последствия и за здравето, и за продуктивността ни. Високият клас настолна лампа е нещото, с което не бива да се прави компромис, също както с добрия работен стол. А да не забравяме, че добрата светлина е много важна и за видео разговорите.   

Минимализъм или максимализъм

Нито едно от двете не върши работа по отношение на персоналното пространство в настоящия момент, пише Kyle Chayka в есето си, посветено на мястото, в което искаме да живеем и да работим сега. Виртуално свързани, нашите лични места днес би трябвало да притежават едно безценно в момент на социална дистанция качество – да не са анонимни, а добре текстурирани убежища, които да напомнят че останалият физически свят съществува, че преди е имало нормалност и че пак ще я има. А както туберкулозата е оформила модернизма в архитектурата, така и ковид и колективният опит на стоенето вкъщи с месеци ще повлияе архитектурата на близкото бъдеще, предвижда Kyle. Как точно това ще повлияе и домашния ни офис – предстои да разберем.