НАЙ-ДОБРИЯТ СТОЛ ЗА РАБОТА, ИЛИ ПРИНЦИПИ НА СЕДЕНЕТО

текст Теодора Николова  


Този текст може би е хубаво да започне с думите на Нилс Дифриент, създателят на модерната ергономия и на задаващия най-високите стандарти в тази сфера бранд Humanscale. Самият Нилс Дифриент казва: “Няма перфектен стол. Най-удобният стол е леглото – при него разпределението на теглото е най-равномерно, което премахва дължащото се на гравитацията концентриране на напрежение в определени сегменти на тялото“. Това начало обаче най-малко цели да ни накара да си вземем лаптопа, да се пъхнем в леглото и да започнем да работим оттам. Принципно е добре леглото да остане територия, свободна от идеята за работа. А за работата да запазим двете други позиции – седящата и стоящата. За седящата най-важното е да открием най-добрия стол.  


ЗДРАВ ДУХ ЗДРАВО ТЯЛО 

„Столовете не са просто допълнение към офис мебелировката“, казва също Нилс Дифриент. Те са онзи персонален остров, онзи микросегмент от общата офисна структура, който фокусира в себе си идеята за ергономия и здравословност на личната работна среда. Фактът, че работейки, прекарваме много дълго време седнали, понякога се увличаме и дори не осъзнаваме колко дълго, изостря особено много необходимостта от ергономичност на работния стол. Тя е част от добре осъзната бизнес стратегия. Защото цената на добрия ергономичен офис стол винаги се компенсира многократно във времето от осигурената от него повишена ефективност на работещия. Добрият ергономичен стол, пак по думите на Нилс Дифриент, трябва да е осмислен като добрата спортна екипировка – да предпазва, да осигурява комфорт и постигането на максимално добри резултати. Това е ефектът и от здравословната работна среда. Докато неудобният стол може да донесе огромни вреди. Те започват  с онази пареща болка или с болезненото изтръпване в дадена точка на тялото, депресиращите болки в гърба, сковаността на врата, крайниците, главоболието… Всичко това, което отнема от чувството за щастие и оттам от креативността и продуктивността в работата. 

ПРИНЦИПИ НА СЕДЕНЕТО 2433

Нийлс Дифриент в неговото дизайн студио със стол Liberty на Humanscale.

КОЛКО Е ВАЖНА ИНТУИТИВНОСТТА

„Дизайнът на стола трябва да се съобразява с “the bell curve”, изкушавам се отново да цитирам Нилс Дифриент. Тоест дизайнът трябва да се съобразява с човешкия фактор. The bell curve е графичната крива, която отразява разнообразието от физически дадености при хората. Според нея около 80 % от хората са със средни стойности на ръста и теглото. Останалите 20 % са в някакви крайности. Добрият ергономичен дизайн се стреми към пълното покритие на 80-те % и прави усилие за максимално покритие на 20-те %. Целта е даденият стол да пасне на поне 95% от населението. Постига се като конструктивно и технологично столът е замислен и изпълнен така, че да притежава интуитивно управление. Именно то го „фитва“ към широкия диапазон от физически дадености. С тази концепция Нилс Дифриент създава теорията и практиката за IQ стола – модерният ергономичен работен стол, който придобива своите конкретни лица в различните модели на HumanscaleIQ столът е създаден за продължителна работа на компютър. Той е интуитивен и сам мисли за нуждите на ползвателя. За да получи обаче седящият максимална подкрепа и постоянно динамично взаимодействие със стола, без да се налага да мисли за това, би трябвало да има  пълното разбиране за възможностите на интелигентния стол. Както и за принципите на самото седене. 

ПРИРОДАТА НА СЕДЕНЕТО  

Природата е заложила в човешкото тяло нуждата от движение. Движението подхранва и физиологичните, и интелектуалните процеси. То е като глътка свеж въздух и за едните, и за другите. Необходимостта от нея особено се изостря при седнало положение. Затова сменяме позата, когато седим, накланяме се напред или се облягаме назад. Подсъзнателно се стремим да разсеем концентрацията на напрежение в седалищните кости и да я разпределим върху по-голямата площ на облегалката. С облягането отваряме ъгъла на седене, намаляваме стреса като разпределяме напрежението на по-голяма площ, освобождаваме диафрагмата и храносмилателния тракт, което повлиява други благоприятни процеси в организма.
ПРИНЦИПИ НА СЕДЕНЕТО 2434

Практическо приложение на ергономичните данни от книгите Humanscale.

СТОЛЪТ, КОЙТО НИ РАЗБИРА 

IQ chair като есенцията на модерната концепция за ергономия е създаден със специална, максимално пасваща на природата на седенето стратегия за намаляване на напрежението в зоните, в които тялото контактува със стола, и за плавното му разпределение. Интуитивно откликващите на движенията облегалка, подлакътници и облегалка за глава целят при отваряне на ъгъла на седенето да се създава чувство за лекота и безтегловност, максимално доближаващо се до това, което изпитваме в легнало положение. „Удобството е липса на неудобство“, по определението на Дифриент. Най-добрият стол е този, седейки върху който, реално не чувстваш нищо. 

IQ столът го постига в най-голяма степен. Като конструкция извивките на повърхностите са с прецизирана степен на обгръщане в различните сегменти на тялото, облегалката е с S-образна извивка, следваща естествената извивка на гръбнака. Базирайки се на данни, че около 95 % от хората не са склонни да регулират механизма за облягане, защото освен всичко друго това би довело и до разсейване от интелектуалната им работа, интелигентният стол не изисква подобно регулиране. Уникалната recline system е проектирана така, че да откликва на индивидуалното тегло и на индивидуалните движения на седящия. Така с облягането се отнемат 30-35 % от концентрацията на напрежение, без да се налага да мислиш за това. Облегалката за глава, пасваща идеално на извивката на гръбнака в тази зона, се препозиционира автоматично  и посреща главата така, че да се запази зрителното ниво – важно при работа с екран. IQ столът е с алтернативни подлакътници – закачени не за седалката, а за облегалката, по този начин следват движението на торса, така както ръцете следват движението на тялото, и отнемат около 20 % от концентрацията на напрежение. Системата, координираща паралелната височина на двата подлакътника, възможността за заключване в определена позиция и прецизирането на позицията специално за работа на клавиатура са други страни от ергономията на интелигентния стол. В допълнение на това материалите надграждат ергономията на геометрията на IQ стола. Тапицерията е изградена от подложка, soft пяна и нежен слой гел, който откликва на тежестта и не позволява концентрирането й в определени точки. В тапицерията на подлакътниците е включен специален иновативен материал, който смекчава досега с лакътя, също за да се избегне стресът. 
ПРИНЦИПИ НА СЕДЕНЕТО 2435

Из ръкописите на бащата на офис-стол ергономията - Нийлс Дифриент.

КАТО АВТОМАТИЧНА СКОРОСТНА КУТИЯ

IQ столът не е обсипан с лостове и бутони, защото е установено, че 95 % от хората не ползват настройки, осъществявани с подобни ръчки, тъй като няма стандартизация в подобно управление и то е доста обременяващо и разсейващо. В противовес на това IQ столът наподобява автоматична скоростна кутия. Не е нужно седящият да мисли как да го управлява и да търси с опипване съответната ръчка там някъде встрани или там някъде отдолу. Интелигентността на IQ стола е именно в неговата способност да откликва автоматично. Той има един-единствен видим контролен механизъм, този с който се контролира височината. След като веднъж столът е „фитнат“ към размерите на тялото на седящия, всички други движения и настройки се осъществяват интуитивно. Ако един механизъм е видим, това говори за не добра интегрираност, пак по думите на Дифриент. Концепцията на Нилс Дифриент за интелигентния стол е перфектната интегрираност - на човек и дизайн, на иновативни материали и технологии, на различни функции.

ПРИНЦИПИ НА СЕДЕНЕТО 2436

Златното правило за оценката на столове - автоматично и интуитивно управление.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ-ДОБРИЯ РАБОТЕН СТОЛ?

Малко напомня избора на обувки този ход, но е много по-отговорен, защото последствията са много по-значими и много по-дълготрайни във времето. Така или иначе и при избора на работен стол сме изправени пред вечната дилема на обувките – естетика или удобство. При обувките има хора, които са склонни да си купят „стягащ“ модел, просто защото е неустоимо красив или перфектно подхожда на тоалета. После, разбира се, такива обувки носят радост само при събуването и често остават затворени в шкафа вкъщи. При купуването на работен стол естетиката също е повод за разговор. Комбинирането й с ергономичността е доста деликатен момент. Съвременният дизайн в моделите на Humanscale, KnollArper, Bene, Sidiz, ICF, Interstuhl (всички тях можете да видите и изпробвате в нашия шоурум) е постигнал изключително добър баланс в тази посока. Столовете са с фин, наподобяващ извивките на човешкото тяло контур, синтезират изтънчена индустриална естетика и елегантно timelеss звучене.   

ЦЕНАТА, ЦЕНАТА...
Много важно е, когато купуваме висок клас работен стол да знаем за какво плащаме. А плащаме за комфорт, който означава здраве и оттук желание за работа, ефективност в работата, чувство на удовлетвореност и щастие. Плащайки по-висока сума за по-добър работен стол, осигуряваме успешност за работата и бизнеса и по-малко медицински разходи. В добрия работен стол освен изброените принципи на седене са вложени дълбоко осмислени иновативни материали и технологии, интегрирани и траещи във времето. Имайки предвид това, трябва да кажем, че не е невъзможно да се купи добър работен стол на цена под 500 евро – такъв е например Sidiz T50 – един наистина изключителен стол и като ергономия, и като естетика, но за цена под 200 евро например не бихме могли да очакваме да получим качествен стол. А обичайната цена на наистина висок клас работен стол е от около 900 евро. 

Отговор на въпроса какво точно да гледаме и преценяваме, когато избираме работен стол, можете да прочетете в отделна статия по темата. 

Ако искате да получавате повече интересни новини за дизайна, който прави живота и бизнеса по-добри, моля споделете вашия имейлНие ще се погрижим за останалото.


ПРИНЦИПИ НА СЕДЕНЕТО 2437

Столът Sidiz TN50 - стилен, ергономичен, достъпен.