Добра ергономия – добър бизнес 

Разговор на Теодора Николова с Лъчезар Цветанов 

Лъчезар Цветанов е промишлен дизайнер. Градовете, които би могъл да нарича свои, са Ню Йорк и София. Професионалният му опит преминава през Humanscale – знаковата за ергономията американска компания. Съосновател е на Studio Novo – шоурум и платформа за добър дизайн, добър живот и добър бизнес.  

Добра ергономия - добър бизнес 1283

Цялостната ергономията комбинира физическите и пхихологическите нужди на човека (Сграда Johnson Wax, Архитект Frank Lloyd Wright)

Добра ергономия - добър бизнес 1284

Стол Freedom F212, производител Humanscale


Теодора Николова: Ергономията е нещо, което свързваме най-вече със стола. Лъчи, ти самият на какъв стол седиш в офиса?

Лъчезар Цветанов: Сменям често столовете. Част от работата ми е да пробвам различни неща. Така натрупвам впечатления и опит. Сега седя на стола Generation на Knoll. Преди седях на Diffrient World на Humanscale.  Двата стола са сходни като подход и философия. Направени са с презумпцията, че човек трябва да е свободен от мисълта за боравене с някакви ръчки, които му осигуряват комфорта, като променят упората в облегалката, наклона и т.н. Generation е вече на 7-8 години. Преди да бъде разработен, е натрупан около 400-часов видео материал, който показва как хората седят в офиса. На базата на него е формирана концепцията. Материалът показва, че въпреки всички предписания как точно трябва да се седи, хората седят по много различни начини. Този стол позволява именно това - да седнеш удобно по безброй начини. Използването на нов технически полимер го адаптира максимално добре към движенията. Като сложиш ръка на облегалката – тя поема тежестта и става хоризонтална облегалка за ръката. Като естетика не е любимият ми стол, има компромиси. Но като комфорт е доста добър. Любимият ми стол за дългосрочно седене си остава Freedom с динамична облегалка за глава от Humanscale.

Добра ергономия - добър бизнес 1285

Ергонимия на индивидуалното рабоно място

Т.Н. Когато става дума за ергономия, тук именно е напрежението – в съчетанието на естетиката и удобството. По време на дизайнерската седмица в Милано видях стол от метални пръчици, вдъхновен от кристалната структура на снега. Приличаше на триизмерен щрих. А седалката – стъклена плочка. Много красив, но дори не посмях да седна… Разбира се, нямаше претенция за ергономия.

Л. Ц. Истината е, че когато столът е създаден с мисленето да следва извивките и движенията на тялото, да е икономичен и да се държи добре във времето, се постига своеобразна непреходност на формите. Те имат своя характер – едни ги харесват, други – не. Но са непреходни и добре разпознаваеми. А иначе има много столове, които са като скулптури или пък изискани и елегантни, но не достатъчно удобни. За стол на работното място, където прекарваш повече от 50 процента от времето си, изискванията за удобство са много големи. Дотолкова големи, че наистина трудно се комбинират с естетичен ефект. За мен все още няма стол, перфектен и в двете посоки – хем ергономичен, подходящ за дълго седене, хем много стойностен като естетика. Като ергономия фаворит ми е Freedom на Humanscale. Arper по-скоро загатва комфорта, при него акцентът е естетиката. Но и двата бранда имат своето място в различно нюансираните зони на съвременното офис пространство, затова са и в селекцията на Студио Ново.


Т.Н. Ти самият си бил част от екипа на Humanscale. Създателят на най-значимите продукти на тази компания Нилс Дифриент революционизира дизайна, фокусирайки го върху разбирането на човека. Тоест ти имаш опит с ергономията от първоизвора. Ситуацията се променя много бързо. Една е през 90-те, когато имаме големи компании с много служители, седящи в общи работни пространства, друга е сега – когато живеем и работим като модерни номади… Какво е сега ергономията?

Л. Ц. Ще се върна малко назад. Любопитно е, че ергономията възниква като опит за овладяване на професионални грешки. След Втората световна война се забелязва, че стандартният дизайн при самолетите довежда до такива и следствие на тях до злополуки. Разследванията показват, че  критичните управления не са адаптивни към различните типове хора (ръст, движения), следствие на което са неудобни и това забавя реакциите и точността на изпълнение. Тогава за първи път вниманието се фокусира по нов различен начин върху взаимодействието между човека и работната среда. И да, през 90-те години има много компании с много работници, седящи в едно офис пространство. Тогава ергономичните столове стават изключително важни за хората управляващи бизнесите, тъй като те виждат че комфортът води до повишена работоспособност, продуктивност и цялостно здраве. Но ергономията освен физическо изражение (осигуряване на физическия комфорт) има и психологическо изражение. То е много по-трудно за обосноваване. При него има много нюанси. Днес физическият комфорт е сравнително леснопостижим. Сега фокусът е върху психологическите нужди на хората. И промените в съвременните офис пространствата са свързани най-вече с психологическите нужди. Колкото до опита ми в Humanscale – дадох си сметка, че наученото там е било свързано основно с физическата ергономия. Например техните столове с облегалки от нееластични мрежи или решенията за адаптиране на височината на работния плот, които ние предлагаме в шоурума, са революционни. 

Добра ергономия - добър бизнес 1286

Ергономични работни аксесоари: М2 рамо за монитор; QuickStand височинно-регулируема работна платформа. Производител Humanscale.

Т.Н. Но е нужно още, за да говорим за комфорт, който се отразява наистина стимулиращо на бизнеса?  

Л. Ц. Да. И пътищата към този комфорт са разбирането на психологията на хората и създаването на пространства, които не са статични, а адаптивни. Това се прави с много предварителни наблюдения и проучвания. Навлизат сензорните технологии, които  наблюдават движението на потоците от хора в един офис, как си взаимодействат на физическо и психологическо ниво, как се ангажират с работното пространство. Така се правят анализи, изводи и промени. Например информацията по колко време прекарват работещите в една конферентна зала дава идея за това дали срещите не се проточват излишно. Дали не стават неефективни от гледна точка на това каква е ползваемостта на пространството от една страна, а от друга - дали хората участващи в срещата са достатъчно активни. Тогава може да се вземе примерно решение за поставяне на маси с регулируема височина или на високи маси. Целта е самите хора да имат усещане за своята ефективност и за по-добре свършена работа. Което предизвиква позитивност на емоциите и повишава креативността. 

Т. Н. От това следва, че съвременните грешки по отношение на ергономията са свързани с не следване на динамиката във връзките между хората и средата?

Л. Ц. Да, така е. В момента много бързо се променят отношенията хора – среда. Груповата динамика в съвремения си вариант е нещо ново.  Формална и неформална, тя се отразява върху организацията на пространството – осветление, акустика, конфигурация и типа на мебелите. Много са вариациите и нюансите, както и преходите между групова работа и индивидуална работа. Това налага много по-често да се преминава от и към отворено и затворено пространство, камерни и общи зони. Особено значение се отдава на професионалното развитие и само-образоване, за да може екипът и индивидът да се справят с новите технологии и с необходимите знания за подобряване на продукта или бизнес услугата. Тези предпоставки са част от съвременната ергономия и изискват вниманието на професионалистите и инвеститорите.  

Т. Н. Шоурумът на Студио Ново е изграден като манифест на това, което казваш… 

Л. Ц. В шоурума често идват клиенти с определена бюджетна нагласа. Виждал съм как самият шоурум донякъде променя тази нагласа, подтиква ги към осъзнаването на нюансите в създаването на работно пространство и колко повече е то от това да купиш бюра и добри столове. Самият шоурум е създаден като илюстрация на нашата философия за дизайна и е стъпил на основни принципи – много естествена светлина, достатъчно въздух между отделните и различни по предназначение зони, изграждане на цялостна среда, подхранваща нови преспективи и иновативното мислене.

Добра ергономия - добър бизнес 1287

Споделено работно място

Т. Н. Да завършим с това, че ергономията е нещо като ябълката, която държи доктора далеч – и от бизнеса, и от хората…  

Л. Ц. Ергономията не е лекарско предписание. Не говорим за това: боли ме гърбът – търся удобен стол. Ергономията е превантивен инструмент. Тя осигурява усещане за комфорт, здраве, концентрация. Чувстваш се комфортно – здрав си, ангажиран си, вдъхновен си, креативен си, продуктивен си… Всичко това не са само думи. То има цифрови изражения. Когато се насложат израженията на всички хора в компанията, става геометрична прогресия. Добре е за хората, добре е и за бизнеса. Инвестицията за интелигентно планирано цялостното оборудване на офиса се изплаща много бързо. В някои случаи тя може да се възвърне под формата на повишена продуктивност и ангажираност на служителите за по-малко от година.